Vaccinaties

Katten kunnen door middel van vaccinatie worden beschermd tegen een aantal ernstige ziekten.

Omdat het belang van vaccinatie niet genoeg benadrukt kan worden, volgt hier een aantal ziekten en de gevolgen.

Voor het verblijf in ons kattenhotel is de jaarlijkse inenting tegen katten- en niesziekte verplicht.

Het bewijs van inenting moet bij het brengen van de kat afgegeven worden.

 

Kattenziekte

Ook wel panleukopenie genoemd, het wordt veroorzaakt door een parvo virus. Vooral jonge kattten zijn er vatbaar voor. Kattenziekte is een zeer besmettelijke virale maagdarmziekte. De diarree kan variëren van mild tot ernstig tot zelfs dodelijk.
Infecties bij drachtige poezen kunnen leiden tot abortus of hersenschade bij de kittens.
Omdat het virus ook de witte bloedcellen aanvalt, daalt de weerstand van katten met kattenziekte en wordt het dier tevens vatbaar voor andere virussen en bacteriën.
Gezien de ernst van deze ziekte kan het belang van regelmatige vaccinatie niet genoeg benadrukt worden.

 

Niesziekte

Hoewel ‘niesziekte’ vrij onschuldig klinkt, is dit het niet. Niesziekte uit zich als eerste door, niezen en een snotterige neus en ogen bij de kat. Niesziekte kan echter snel verergeren en tast alle slijmvliezen in het kattenlichaam aan. Doordat katten door een verstopte neus niet meer kunnen ruiken, vergaat ze ook de eetlust. Een geïrriteerde slijmhuid in de keel, neus en mondholte maakt eten nog minder aantrekkelijk. In uiterste gevallen kan dit inhouden dat katten, zonder dwangvoederen, zichzelf doodhongeren. Veel katten krijgen koorts en krijgen het benauwd. Wanneer katten met een verstopte neus door hun mond gaan ademen, is de kans aanwezig dat de ontsteking afdaalt naar de luchtpijp en de longen. Bovendien is het risico aanwezig dat niesziekte chronisch wordt. Ook voor deze ziekte geldt dat het belang van vaccineren niet genoeg benadrukt kan worden. Een kat die ingeënt kan echter nog wel besmet raken met niesziekte. Het verloop van de ziekte is dan vele malen milder en over het algemeen kan gezegd worden dat gevaccineerde dieren voldoende afweer opbouwen tegen de ziekte en niet besmet raken.

 

Rabiës

In Nederland komt rabiës, beter bekend als hondsdolheid vrijwel niet meer voor. De kat raakt besmet als zij wordt gebeten of gekrabt door een dier dat aan hondsdolheid lijdt. Ook de mens kan besmet raken. Tenzij direct medisch wordt ingegrepen heeft dit een dodelijke afloop. Voor katten die meegaan naar het buitenland is een rabiësenting verplicht. Deze moet 30 dagen van tevoren zijn toegediend. 

 

Een rabiësenting is niet verplicht voor een verblijf in ons Kattenhotel