Atopie en Vlooienallergie

 

Allergie bij de kat komt helaas regelmatig voor . Een allergie is eigenlijk een overmatige reactie van het immuunsysteem tegen een onschadelijke prikkel. Dit kan aan het immuunsysteem zelf liggen of bijvoorbeeld aan de natuurlijke barrière tussen omgeving en dier. 

Eerst zullen de gemakkelijkst uit te sluiten oorzaken voor jeuk worden uitgesloten, zoals parasieten (vlooien, luizen, mijten).

 

Vlooienallergie is een overmatige reactie van het lichaam op het speeksel van de vlo. Enkele beten kunnen voldoende zijn om een heftige reactie op te wekken, het feit dat u geen vlooien op uw kat vindt wil dus niet zeggen dat uw kat geen vlooienallergie heeft.

 

Vervolgens wordt dmv een eliminatiedieet onderzocht of de kat aan een voedselallergie lijdt (zie Voedselallergie).

Als de kat niet allergisch is voor voedsel dan betreft het een atopie.

Dit is een allergie tegen bepaalde stoffen in de omgeving. B.v. huisstofmijt, grassen, pollen. In zo’n 85% van de gevallen betreft de allergie een atopie.

De eerste verschijnselen presenteren zich meestal op een leeftijd van 9 maanden tot 4 jaar. Atopie kan soms seizoensgebonden voorkomen, bijvoorbeeld als de allergie optreedt tegen grassen die alleen in het voorjaar bloeien.

Er bestaan testen om uit te zoeken waar de kat allergisch op reageert. Dit kan via bloedonderzoek of een huidtest. Geen van deze testen is 100% betrouwbaar.  Bij katten worden deze onderzoek niet vaak uitgevoerd omdat de therapie die op deze testen gebaseerd is niet werkt bij katten. 

 

Daarom zal gekozen worden voor het toedienen van medicijnen. Dit betreft in eerste plaats een stof die de allergische reactie remt, meestal prednisonachtige stoffen. Deze werken vaak erg goed, maar hebben op de lange termijn wel bijwerkingen. Daarnaast kunt u denken aan antibiotica bij secundaire huidontstekingen, shampoo, oorzalven, voedingssupplementen ed..