Keizersnede
Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede bij katten. De twee belangrijkste redenen zijn als uw poes een te nauw geboortekanaal heeft en als het geboorteproces verstoord is.
Soms is het geboortekanaal niet zo zeer te klein, maar als de poes drachtig is van een eenling, is het kitten vaak te groot voor een natuurlijke bevalling.
Het geboortekanaal kan ook smaller zijn doordat de poes te dik is.
Er is een rasgebonden oorzaak zoals bij de Perzische kat met een relatief te grote kop.
Ook is het mogelijk dat de poes nog te jong is en haar bekken nog niet voldoende ontwikkeld is.
Of de poes heeft van nature een te nauw bekken.
Verstoord geboorteproces
Het geboorteproces kan verstoord worden door weeënzwakte of medicatie.
Voor er gekozen wordt voor een keizersnede, kan de dierenarts oxytocine toedienen of proberen de kittens handmatig te verlossen. De dierenarts zet het leven van het moederdier altijd voorop.
Als de medicijnen en het handmatig verlossen geen resultaat geven, staat de diagnose 'niet-vorderende geboorte' definitief vast en besluit de dierenarts een keizersnede uit te voeren.
Hoe verloopt een keizersnede bij uw poes?
De poes is tijdens de operatie onder narcose. De dierenarts maakt een snede in de buikwand en baarmoeder om de kittens uit de baarmoeder te halen.
De assistent zorgt voor de eerste opvang van de jongen zodat deze niet afkoelen en vrij kunnen ademen. De dierenarts werkt vlot door om moeder en jongen zo snel mogelijk samen te brengen.
De assistent wrijft de kittens droog, waardoor de ademhaling wordt gestimuleerd. Ook verwijdert de assistent het slijm van de neus en mond met en afzuigapparaat.
Ervaren moederdieren accepteren de jongen direct. Bij een eerste nestje kan het moederdier wat onwennig zijn en helpt de dierenarts of assistent als dat nodig is met de kittens aan de tepels te leggen.
Door de kittens aan de tepels te leggen, krijgen zij via de melk antistoffen binnen. Ook komen er belangrijke hormonen vrij bij het moederdier die zorgen voor een snellere samentrekking van de baarmoeder.
Voordelen en nadelen
De voordelen van een keizersnede zijn duidelijk: u redt het leven van uw poes en - zo ver mogelijk - haar kittens. Een goed uitgevoerde keizersnede betekent zelfs dat uw poes, mocht u dat wensen, nogmaals een nestje kan krijgen.
Waarbij het wel onze ervaring is dat na een 1e keizersnede, de volgende bevalling eigenlijk altijd ook in een keizersnede eindigt.
Het grootste nadeel van een keizersnede bij een onervaren moeder is dat ze haar kittens niet accepteert. Normaal treedt er tijdens de bevalling een hechting tussen moederpoes en kittens op.
Na een keizersnede ontwaakt de poes te midden van een aantal krioelende kittens, die op zoek zijn naar de tepel.
Sommige poezen kunnen hier erg van schrikken en willen eigenlijk alleen maar weg van de kittens. Het is erg belangrijk om de poes hier heel goed bij te begeleiden.
Vaak wakkert het piepen van de kittens het moedergevoel van de poes toch wel aan en raakt ze eerst wat gewend aan de kittens en wekken ze vervolgens haar interesse.
Blijf altijd bij de poes en de kittens, stel de moeder gerust en aai haar. Raak zelf de kleintjes aan en aai ze. Dit werkt geruststellend naar de moeder toe.
Als de poes aan de kittens begint te snuffelen en misschien wat begint te likken, til dan eens 1 van de kittens op. Het kleintje zal hard beginnen te piepen en de kans is groot dat de poes haar instinct om het kitten terug te leggen in het nest wordt aangewakkerd.
Als u het idee hebt dat de poes redelijk goed vertrouwd is met de kittens, probeer ze dan aan te leggen.
Dit is meestal het 2e probleem waar u met een onervaren poes na een keizersnede tegenaan loopt.
De kittens zijn inmiddels interessant en leuk voor de poes maar het toelaten bij de tepel gaat wel heel ver.
Hierbij is het erg handig om een 2e vertrouwde persoon in te schakelen die de poes aait en geruststelt. U kunt dan
proberen om 1 kitten aan te leggen. Lukt dit, probeer dan de rest aan te leggen.
Het is vaak nodig om dit proces enige malen te herhalen.
Het kan natuurlijk ook gebeuren dat de onervaren moeder na een keizersnede de kitten direct accepteert.
Dit hebben wij helaas nog nooit meegemaakt en enige hulp was eigenlijk altijd nodig.