Een eigen dekkater
Over het nemen van een eigen dekkater moet goed nagedacht worden en de beslissing moet niet te licht genomen worden
In sommige cattery's lopen open katers in huis rond omdat ze niet, of "af en toe" wat sproeien. Helaas is dit meer uitzondering dan regel.
Dus zullen de meeste fokkers hun kater(s) in een katerverblijf huisvesten. Hieraan zijn vanuit veel kattenverenigingen regels verbonden, over hoe groot het katerverblijf minimaal moet zijn, of er ramen in moeten zitten, of er gezelschap moet zijn voor de kater etc. Vraag bij jouw eigen vereniging na wat de regels zijn. Een paar voorbeelden van deze regels van een Nederlandse vereniging zijn:
- De ruimte van een kater moet minimaal 6m2 in oppervlakte en 2 meter hoog zijn.
- De ruimte moet daglicht toelaten, bij voorkeur met mogelijkheden voor de kat om naar buiten te kijken en in de zon te zitten.
- In de ruimte moet vers water en voer aanwezig zijn, net als attributen om verveling tegen te gaan, zoals een krab/klimpaal en speelgoed.
- De kat mag niet te lang zonder gezelschap (menselijk of dierlijk) gehouden worden.
- De ruimte dient minimaal 1 maal per week ontsmet te worden.
Het is een goed idee om een gesteriliseerde poes of gecastreerde kater, waar de kater goed mee overweg kan, bij de dekkater te plaatsen. Dit gezelschap wordt over het algemeen bijzonder op prijs gesteld door de kater. Wel moet er hierbij op gelet worden dat de kater niet te enthousiast is en de poes voortdurend probeert te dekken of vastgrijpt in het nekvel.
Wees eerlijk tegen de fokker bij de aanschaf van een kitten dat het de bedoeling is om het katertje straks in te zetten voor de fok. Koop alleen een katertje als het zeker is dat de fokker vertrouwd kan worden en eerlijk is over de sterke en zwakke punten in zijn bloedlijnen. Koop nooit een kater uit een nest dat er niet perfect uitzag. Een dekkater zorgt voor veel meer nakomelingen dan een poes en een genetisch defect kan ernstige gevolgen hebben voor de hele populatie. En daar bent u dan als dekkater eigenaar verantwoordelijk voor!
De aanschaf van een kater doe je in de eerste plaats voor je eigen cattery. Een kater die geen buitendekkingen doet is langer in huis te houden. Je kunt er ook over denken om wel poezen van andere cattery’s toe te laten. Hier moet je goed over nadenken want ook dat heeft veel voorbereiding en kennis nodig. Ruim van te voren wordt er besproken of een poes mag komen, geen enkele katereigenaar is verplicht een poes te accepteren. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden. Een (gedeeltelijke) teruggave van dekgeld als de dekking niet voldoende succes heeft is zeker op zijn plaats. Een geschikte dekruimte en/of katerverblijf moet aanwezig zijn en zowel de poes als de kater moeten minimaal getest zijn op Felv en Fiv en het liefst ook op HCM en Pkd, de entingen moeten op orde zijn en de dieren moeten goed gezond zijn.
Tijdens de eerste jaren dat wij fokten met eigen dekkaters gaven wij geen buitendekkingen.
Met onze huidige dekkater geven wij wel buitendekkingen, de kater is erg vriendelijk en voorzichtig tov van voor hem onbekende krolse poezen.