open gehemelte

 

Door een wonderlijk proces in de baarmoeder, groeien het gehemelte en bovenlip als het goed is dicht. Helaas verloopt dit proces niet altijd naar wens en kan een kitten een open gehemelte en/of een hazenlip hebben. Medicatie met antischimmel dat griseofulvin, geneesmiddel dat corticosteroöden of voedsel dat veel vitamine A bevat tijdens de dracht, schijnt een groter risico met zich mee te brengen op deze afwijking, maar erfelijkheid schijnt ook zeker een rol te spelen. Bij katten lopen Siamese katten meer risico dan andere rassen.

 

Bij kittens met een open gehemelte komt de melk meestal uit het neusje, ze hebben een slechte zuigreflex, groeien minder goed dan nestgenootjes, niezen, kokhalzen en/of hoesten. Vaak lukt het ze helemaal niet om te drinken omdat ze geen vacuüm kunnen creëeren waardoor de melk vanuit de tepel begint te vloeien. Via de opening in het gehemelte komt de melk in de longetjes en ontwikkelen ze vrijwel altijd een longontsteking. De overlevingskansen van een dergelijk kitten is heel klein.

Check daarom direct na de bevalling altijd of het kitten een open gehemelte heeft. Als u ervoor kiest het kitten niet te euthanaseren moet het direct via een maagsonde gevoed worden om te voorkomen dat er melk in de longen stroomt.

Het is namelijk ook mogelijk om bij deze kittens tussen 8-12 weken of idealiter vanaf 16 weken een corrigerende operatie te laten uitvoeren, afhankelijk van de grootte en locatie van het open gedeelte. 

Overleg dit van tevoren met uw dierenarts omdat niet alle gevallen van een open gehemelte in aanmerking komen voor een operatie.