Diarree bij de kittens

 

De ontlasting behoort redelijk vast van samenstelling te zijn en donkergeel van kleur, in ieder geval niet waterdun. Bij dunne ontlasting moet u het gewicht van het kitten goed in de gaten houden.

 

Om te voorkomen dat de kittens diarree krijgen of om diarree bij kittens te behandelen is het verstandig om (na de geboorte) Probiotica te geven. Het middel Protexin Pro-Kolin kan hiervoor gebruikt worden.

De pasta is soms voor jonge kittens te taai en dus moeilijk weg te krijgen, door het een beetje verwarmen wordt het wat dunner.

 

Onderzoek van ontlasting kan zinvol zijn om de oorzaak van de diarree te achterhalen en dus zo gericht mogelijk te kunnen behandelen. Dit is tevens van belang in het kader van preventieve maatregelen bij een eventueel volgend nestje.

 

Zijn de kittens al wat ouder dan kan het toedienen van Finidiar ook goed werken. Dit middel beschermt de darmwand en stopt de diarree.

Wij hebben zelf meegemaakt dat een nestje van 2 forse kittens op een leeftijd van 14 dagen in diarree raakten. Ze zijn destijds behandeld met Finidiar.

De diarree was snel verholpen door dit middel. Het mag ook gedurende langere tijd toegediend worden.

De oorzaak van de diarree bleek de iets te vette melk van de moeder te zijn.