Voeding

 

Vroeger was het heel normaal dat de kat gewoon met de pot mee at. Gelukkig zijn we er inmiddels wel achter dat ons eten niet geschikt is voor een kat. Een goede gezondheid begint bij goede voeding, dat geldt niet alleen voor de mens..

Niet alle katten zijn hetzelfde. Een binnenshuis levende kat heeft andere behoeften dan een kat die veel buiten komt. Temperament, een gevoelige maag of huid, het ras, de groeifase, de leeftijd - het zijn allemaal verschillen die de voedingsbehoeften van de kat bepalen.

 

De kat staat bekend om zijn kierkeurigheid, soms hoeft hij maar even aan zijn eten te ruiken om het te laten staan. Het sterke reukvermogen, het geringe smaakvermogen en het specifieke spijsverteringskanaal van een vleeseter stellen verschillende eisen aan de voeding.
De voorkeur voor een bepaalde voeding hangt op de eerste plaats af van de geur. Maar ook de meest aantrekkelijke geur helpt niet als de basisingrediënten (vlees, granen, groenten) niet van goede kwaliteit zijn. Katten hebben namelijk een neus voor hoogwaardige eiwitten. Een voeding met deze eiwitten is aantrekkelijker voor de kat.


Katten zijn uiterst tevreden met een zekere monotonie (eentonigheid) in hun dieet. Het spijsverteringskanaal stelt zich in op een bepaalde voeding. Het voorzien van een kat van een dieet met veel afwisseling is dus niet nodig. De kat graag kleine beetjes over de dag verdeeld, de maag kan grote hoeveelheden voedsel tegelijkertijd vaak niet aan waardoor sommige katten hun eten er vlak na de maaltijd soms weer uit gooien.

De plaats van de voerbak is bij katten erg belangrijk, maar dit wordt vanwege praktische redenen vaak genegeerd. De ruimtelijke ordening van de kat omvat drie delen: de ruimte voor rust en slaap, de kattenbak vaak gevuld met grit waar de behoeftes worden gedaan en tenslotte de plaats waar het dier water en voedsel opneemt.
Het is belangrijk om te onthouden dat het noodzakelijk is dat alle drie de ruimtes naast elkaar aanwezig zijn en gebruikt kunnen worden. Een overlapping, zelfs al is die maar gedeeltelijk, van deze ruimtes kan de eetlust negatief beïnvloeden. Er dient minimaal een afstand van 50 cm te zijn tussen deze drie ruimtes om de kat te vrijwaren van iedere onderdrukking met betrekking tot eten, rust en het doen van de behoefte.

 

Kant en klaar voer bevat alles wat een kat nodig heeft
Bij het gebruik van gespecialiseerde (super) premiumvoedingen is het niet verstandig en zelfs ongewenst om supplementen (zoals vitaminen en andere toevoegingen) of blikvoeding aan de voeding toe te voegen. Het kan groeistoornissen en gezondheidsproblemen veroorzaken, of in ernstige gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben.

Mengen bij een verandering van voeding
Als uw kat overschakelt op een nieuwe voeding, is het verstandig gedurende enkele dagen de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding. Uw kat kan dan rustig aan het voer wennen. Een abrupte overgang van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken.

 

 

 

bron: Royal Canin