Bengaalse Tijgerkat Bron Plazilla.com                                            

 

De Wilde Bengaalse Tijgerkat

 

De wilde Bengaalse Tijgerkat ook wel de Aziatische Tijgerkat genoemd, afgekort ALC.

De Bengaalse Tijgerkat is bijzonder omdat deze kleine katachtige een uitzonderlijk groot verspreidingsgebied heeft waarbij de verschillende typen leefgebieden zeer gevarieerd zijn. Het leefgebied van de Bengaalse kat is zeer wijdverspreid en strekt zich in sommige delen van het leefgebied uit tot een hoogte van 3.000 m (bijv. in het Himalayagebergte).

 

Het type leefgebied van de bengaal is zeer uiteenlopend; van tropische regenwouden tot aan gematigde loofbossen. Naaldbossen maken slechts een klein deel van het totale scala aan typen leefgebied uit, net als bossen met veel heesterbegroeiing met aansluitende graslanden. In het noorden wordt het leefgebied begrensd door sneeuw omdat de Bengaalse kat een sneeuwlaag van meer dan 10 cm diep vermijdt.

 

Koude steppegraslanden maken geen deel uit van het leefgebied van deze kat en ook in erg droge gebieden komt de Bengaal niet voor hoewel er enkele waarnemingen zijn in de droge boomloze vlakten van Pakistan. Deze kat heeft een voorkeur voor gebieden waar nieuwe begroeiing weer opkomt zoals gekapte gronden die weer herstellen en ook landbouwgronden en boomplantages. Uit onderzoek blijkt dat de Bengaalse Tijgerkat een leefgebied kan hebben met een grootte van ca. 12,7 km². Het bleek dat er geen verschillen waren tussen mannetjes en vrouwtjes in de grootte van leefgebied.

 

Er bestaan diverse ondersoorten van de Bengaalse Tijgerkat. In de Phillipijnen leeft een zeer kleine soort met een gewicht van 2 a 4 kg. In China leeft de iets grotere soort, deze Bengaalse Tijgerkatten wegen 4 tot 6 kg. Deze ondersoorten hebben ook een verschillend vachtpatroon en verschillende kleuren.
Bengaalse Tijgerkatten zijn, net als de gedomesticeerde katten, nachtdieren. Ze jagen op knaagdieren, andere kleine zoogdieren en vogels. Soms worden er alen, andere vissoorten en kikkers gegeten. Daarnaast is deze kat ook een aaseter.

 

Deze kat is een uitstekende zwemmer en is dan ook op de vele kleine eilandjes rond het vaste land te vinden. Over het gedrag is nog niet zo veel bekend. Er zijn veel foto's met automatische camera’s gemaakt en er zijn diverse studies uitgevoerd waarbij ca. 20 katten van een GPS-halsband werden voorzien waarmee de tot nu bekende gegevens van deze kat zijn verkregen. De volwassen dieren gebruiken vaak water om hun uitwerpselen aan het oog en de neus van andere dieren te onttrekken. Het komt regelmatig voor dat eigenaars van Bengalen melden (vooral bij dekkaters) dat hun dier urineert in de waterbak. Dit komt dus nog voort uit hun roots.

 
De Bengaalse Tijgerkat is een zeer schuwe kat. Hun overlevingsstrategie bestaat uit overal bang voor te zijn en overal voor weg te vluchten of voor te schuilen. Deze schuwheid zit verankerd in het karakter van de Bengaalse Tijgerkat doordat degenen die niet bang genoeg zijn, niet overleven en zich dus niet voortplanten.
Het is in Nederland verboden om een Wilde Bengaalse Tijgerkat in huis te houden.
En dat is maar goed ook want zelfs F1 tem F3 Bengalen zijn zeer moeilijk te houden in huis. Ze zijn over het algemeen niet zindelijk en erg schuw. Ze zijn van nature niet agressief maar kunnen, als ze zich in het nauw gedreven voelen toch behoorlijk uithalen. De poezen die een nestje hebben kunnen ook zeer agressief reageren naar een ieder die in de buurt van de kittens komt.
Met iedere generatie die verder van de oorspronkelijke Bengaalse Tijgerkat afstaat verdwijnt de schuwheid iets meer. Toch is het uiterst belangrijk om de kittens van een Bengaal goed te socialiseren, alleen dan krijg je op mensen gerichte Bengalen die graag aangehaald willen worden.
 
Over het voortplantingsgedrag van de Bengaalse Tijgerkat is niet veel bekend. Uit gevangenschap is bekend dat de katten even moeten wennen aan een partner voordat zij willen paren. De draagtijd is 62-75 dagen waarna er 1-4 kittens worden geboren. Gemiddeld genomen openen de oogjes na 10 dagen. 
 

Hieronder een verklaring van de begrippen F1 tem F4
 

F-1 generatie: bij de Bengaal wordt hier de generatie bedoeld die ontstaan is door de kruising van een tijgerkatkater en een huiskat poes. Deze poes was vroeger vooral een Egyptische Mau, tegenwoordig vaak een Bengaal. Alle katers in deze F-1 generatie zijn steriel, door de kruising van twee verschillende soorten.

 

F-2 generatie: Dit is een combinatie uit een F-1 moeder en een huiskat of tegenwoordig vaak een Bengaal. De katers die hieruit ontstaan zijn meestal onvruchtbaar.

 

F-3 generatie: Dit is de combinatie F-2 ouder X een huiskat of tegenwoordig vaak een Bengaal.


F-4 generatie: Dit is de combinatie van een F3 ouder X huiskat of een Bengaal. Deze generatie valt onder de SBT.

 

Vanaf F4 spreekt men van een SBT  (SBT Studbook Traditional)

Hiermee wordt bedoeld dat deze kat een tam huisdier is.

 

 

 Onderstaand een prachtige foto van een Bengaalse Tijgerkat Bron ANW