Anusatresie

 

Anusatresie of congenitale anorectale malformatie (CARM) is een aangeboren aandoening, waarbij de anus ontbreekt of niet goed is aangelegd. 

 

Kittens met een anusatresie worden geboren zonder anus of met een die sterk afwijkend gevormd is. Hierdoor kunnen zij niet of niet goed poepen en ontstaan ernstige verstoppingen in de darm. In sommige gevallen komt ontlasting naar buiten via de plasbuis of de vagina.

 

Kittens met anusatresie hebben vaak ook andere aangeboren afwijkingen. Zoals bijvoorbeeld aandoeningen aan de slokdarm, het hart, botten, de nieren en de urinewegen.

Anusatresie kan in verschillende vormen en in verschillende mate van ernst voorkomen. Soms ontbreekt de anus volledig, soms is hij wel aangelegd, maar heel erg nauw. De anus kan zich ook op een afwijkende plaats bevinden.

Bij een volledige anusatresie is de overlevingskans van een kitten nihil.

Soms komt het voor dat op een leeftijd van 5 a 6 weken wordt geconstateerd dat het kitten zijn ontlasting kwijtraakt via de vagina of plasbuis. Een operatie is dan mogelijk maar de kansen blijven erg klein voor het kitten.

Op zo`n jonge leeftijd opereren geeft vaak verklevingen waardoor er weer nieuwe problemen ontstaan.