Zwemmertjes

 

Ook wel genoemd "Froglegs" of "Kikkerpootjes", is een verschijnsel dat wel eens bij een kitten van een paar weken oud optreedt en waar men vaak eigenlijk geen raad mee weet. De achterpoten van zo'n zwemmertje wijken uiteen en daardoor zijn ze nauwelijks in staat zich door het nest te bewegen, ze slepen zich maar een beetje voort met behulp van de voorpoten.

Het komt bij alle rassen voor en het is hoogstwaarschijnlijk niet erfelijk. Het komt zowel bij katten, honden, biggetjes en schapen voor. 

Wat kun je er aan doen?

Een echte behandelings-methode is er niet. Sommige fokkers tapen de achterpootjes. Dit zou meewerken aan het versterken van de spieren in de achterpootjes. Wees hier echter heel voorzichtig mee. De pootjes van een kitten zijn nog heel teer en bij te strak intapen kan amputatie van het pootje optreden.

 

Wij hebben gedurende de jaren dat we fokken, een aantal malen een zwemmertje in het nest gehad. De ervaring heeft ons geleerd dat het uiteindelijk altijd vanzelf goedkomt. Op een leeftijd van ongeveer 8 a 10 weken worden de achterpootjes sterker doordat het kitten er toch wel mee gaat lopen. Uiteindelijk loopt, springt en klimt het kitten evengoed als zijn broertjes en zusjes. Wij kiezen er dus niet voor om de achterpootjes in te tapen.

Wel leggen wij matjes, handdoeken of andere stroeve materialen neer zodat de pootjes minder makkelijk weg glijden.

 

Het komt ook wel voor dat een zwemmertje ook een platte borstkas heeft. Dit is echter nooit altijd het geval.


Sommige dierenartsen zeggen dat iets extra's niet nodig is, anderen bevelen Vitamine E, Kalk of extra voeding aan (bijv. KMR aan).