DE DRACHT
De eerste tekenen van de dracht zijn zo`n drie weken na de dekking te zien.
De tepels kleuren rose en de haren beginnen enigszins te wijken rondom de tepels. Bij sommige poezen is de zwelling van de buik al heel licht te zien maar het komt ook vaak voor dat dit pas te zien is rond een week of 5 na de dekking. Wij hebben weleens meegemaakt dat pas na een periode van 6 weken de zwelling van de buik te zien was. De dracht kan door uw dierenarts bevestigd worden door een echo van de buik na 3 weken na de dekking.
De voedselbehoefte zal gedurende de dracht toenemen, de poes zal meerdere malen per dag kleine hoeveelheden eten.
Poezen dragen gemiddeld 64-67 dagen, maar kunnen ook na een dracht van 59 dagen gezond geboren worden. Een verlengde drachtduur is zelden reden tot ingrijpen (tenzij de bevalling wel begonnen is maar niet vordert). Is de poes 71 dagen drachtige en de bevalling komt nog steeds niet op gang, dan is het wel raadzaam om een afspraak met uw dierenarts te maken zodat na onderzoek besloten kan worden om het nog even aan te zien of over te gaan tot een keizersnede.
Meestal is er bij een verlengde dracht sprake van maar 1 of 2 kittens. Deze kittens zijn vaak relatief groot, hierdoor kan de bevalling moeilijker verlopen of is eventueel een keizersnede nodig.
Voeding tijdens de dracht
Als de moeder een uitgebalanceerde voeding krijgt, zoals een compleet kattenvoer, hoeft ze de eerste vijf weken van de dracht niet extra gevoerd te worden. Na dag 35 heeft ze per week 10 tot 15% meer voer nodig tot aan de bevalling, rond dag 63. Dit betekent dat ze dan 50 tot 60% meer voer krijgt dan normaal. De kittens groeien namelijk in de laatste helft van de dracht het meest. Het kan voorkomen dat de moeder de laatste anderhalve week voor de bevalling minder wil eten. Ze heeft het voer dan juist nodig. De kittens nemen veel plaats in, waardoor er minder ruimte overblijft voor een volle maag. Geef haar daarom meerdere kleine porties per dag van een smakelijk, energierijk voer. U kunt hiervoor kittenvoeding gebruiken om aan de moeder te geven, kittenvoeding is namelijk erg energierijk en smakelijk.
Ontwormen van drachtige moeder?
Tijdens de dracht worden slapende spoelwormlarven in het lichaam van de moeder geactiveerd. Dit gebeurt bij bijna elke kat, hoe goed u ze ook ontwormd heeft. De slapende spoelwormlarven zijn namelijk niet gevoelig voor ontworming. Deze geactiveerde spoelwormen worden wel overgebracht op de kittens. Het heeft geen zin om tijdens de dracht de moederkat te ontwormen, hierdoor worden de larven niet gedood. Het is wel van groot belang de kittens en de moeder goed te ontwormen na de bevalling. Dit moet dan op week 3, 5, 7 en vervolgens maandelijks tot ze een half jaar oud zijn.
Schijnzwangerschap
Schijnzwangerschap komt bij poezen voor na een geslaagde, maar onbevruchte dekking. Dit kan gebeuren wanneer er nog geen ovulatie heeft plaats gevonden bij de poes op het moment van de dekking. Dit in tegenstelling tot de honden, aangezien deze ook schijnzwanger kunnen worden zonder een dekking. Wanneer de poes schijnzwanger is, zal ze zich gedragen alsof ze zwanger is. Hierdoor is het vaak lastig te onderscheiden of de poes inderdaad zwanger is of niet.
De symptomen kunnen erg verschillen per poes. Ook hoeven ze niet per se alle symptomen te vertonen, dit is vaak afhankelijk van de poes en de situatie. De symptomen die een poes kan vertonen zijn onder andere:
- Meer/vaker eten,
- Meer slapen,
- Dikke buik,
- Prikkelbaar,
- Aanhankelijk,
- Minder speels,
- Vloeiing uit de tepels,
- Opgezette melkklieren,
- Slepen met voorwerpen.
Vaak is het lastig te onderscheiden of de poes zwanger is of last heeft van schijnzwangerschap. De symptomen die ze vertonen zijn vaak hetzelfde, en ook de poezen die schijnzwanger zijn ondergaan vaak lichamelijke veranderingen. Naarmate de zwangerschap vordert zullen er meerdere symptomen ontstaan die wijze op een zwangerschap of niet.
Vanaf de derde week kan je zelf gaan controleren of de poes zwanger is of niet. Je moet de tepels van de poes dan in de gaten houden. Wanneer de tepels wat donkerder van kleur worden en de vacht er rondom heen gaat wijken, duidt dit op een geslaagde dekking en is de poes dus zwanger. Het verschilt echter per poes wanneer dit te zien is. Bij de ene poes is het al zichtbaar vanaf het eind van de tweede week, bij de andere is het pas zichtbaar in de vierde week.
Wanneer je het echt zeker wil weten, kan ervoor gekozen worden om een echografie te laten maken. Dit is echter pas mogelijk vanaf de derde week.
Wanneer je de kat verdenkt van een schijnzwangerschap, kan het beste de dierenarts worden ingeschakeld. Het is daarbij van belang dat je onthoudt welke symptomen onthoudt die de kat vertoont. Dit zal de dierenarts willen weten en van daaruit wordt een conclusie getrokken.
De dierenarts zal de poes nakijken en meestal wordt een antibioticum of andere medicatie voorgeschreven. Dit wordt gedaan omdat de kans op een baarmoederontsteking bij een schijnzwangerschap aanwezig is.