navelbreuk

 

Een navelbreuk is een kleine opening tussen de buikspieren bij de navel, hierdoor kan het buikvet een beetje uitpuilen. Het ligt aan de grootte van de opening, hoe ernstig deze navelbreuk is. Bij een hele kleine opening (waarbij je een klein bobbeltje voelt dat je gemakkelijk terug kunt duwen) is het niet altijd nodig om in te grijpen, bij een iets grotere navelbreuk kan er gewacht worden tot de castratie/sterilisatie, maar bij een nog grotere navelbreuk (ongeveer ter grootte van een fikse hazelnoot) is het belangrijk dat er sneller actie wordt ondernomen. De darmen zouden dan namelijk naar buiten kunnen komen en bij een verder niet al te grote opening in de verdrukking kunnen komen. Vermoed wordt dat dit een erfelijke afwijking is, maar het kan ook ontstaan doordat de navelstreng te dicht bij de buik afgebeten wordt door de moederpoes


Het is vooral een kwestie van voelen of je een zacht bultje op het midden van het buikje voelt. Je dierenarts zou tijdens de 1e vaccinatie ook moeten voelen of er een navelbreuk aanwezig is. Zo ja, vraag dan vooral of hij/zij je kan begeleiden om het zelf te kunnen voelen, zodat je het volgende keren zelf sneller op kunt merken.


Bij een hele kleine opening, hoeft er eventueel niet ingegrepen te worden. Bij een iets grotere opening dient de navelbreuk verholpen te worden tijdens de castratie/ sterilisatie. Bij een opening vanaf ongeveer ter grootte van een fikse hazelnoot dient de dierenarts een afweging te maken wanneer het kitten eraan geholpen wordt.