Invaginatie

 

Een invaginatie is het in elkaar schuiven van twee darmdelen.  Dit is een zeer pijnlijke en levensbedreigende situatie.

 

We zien een invaginatie met name kittens. De meest voorkomende oorzaken zijn diarree en worminfecties. Bij volwassen dieren wordt deze aandoening ook wel eens gezien, maar dan is vaak een tumor de oorzaak.

Het betreft meestal een in elkaar schuiving van het laatste deel van de dunne darm in het eerste deel van de dikke darm, maar een invaginatie kan op elke plek in het maagdarmkanaal voorkomen. Er kunnen zelfs meerdere invaginaties tegelijkertijd optreden.

Het kitten wordt vaak acuut en ernstig ziek.

Door ernstige buikpijn stoppen de dieren met eten en drinken, kunnen gaan braken en drogen hierdoor uit. Ernstig, want als de darmen in elkaar zijn geschoven, worden ze afgesloten van de bloedvoorziening en zullen ze uiteindelijk afsterven.

Kortom bij een acuut ziek kitten met buikpijn, braken, diarree en stoppen met eten staat een invaginatie altijd op de lijst met mogelijke oorzaken.

 

Vaak kan de diagnose al worden gesteld op basis van het verhaal, de jonge leeftijd van het kitten en bij het algemeen onderzoek. Het afwijkende stuk darm kan vaak gevoeld worden bij het navoelen van de buik door een dierenarts..

 

In enkele gevallen hersteld het lichaam de invaginatie vanzelf, maar als er niets aan de oorzaak wordt gedaan komt het vaak terug. Indien de invaginatie niet vanzelf hersteld, dan zal een operatie de enige oplossing zijn. Omdat de dieren meestal echt doodziek zijn, is er voor zo’n operatie vaak eerst stabilisatie nodig middels een infuus en medicijnen. Daarna wordt er pas een operatie uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt gekeken of de darmen nog levensvatbaar zijn, zo ja dan kan worden volstaan met het voorzichtig uit elkaar halen van de invaginatie. Zijn de darmen niet meer levensvatbaar omdat de bloedvoorziening te lang bekneld heeft gezeten, dan zal er een stuk darm verwijderd moeten worden.