Welke poes is geschikt voor de fok
Het is belangrijk om u eerst goed te verdiepen in welke kant u op wilt met het fokken van Bengalen.
Kiest u voor het fokken van spotted bengalen of juist marbled bengalen.
Kiest u voor spotted, gaat u dan voor grote rozetten of juist voor de spotted bengaal.
Verdiep u in de rasstandaard van het type dat u wilt gaan fokken.
Geef aan bij de desbetreffende fokker dat u een poes zoekt voor de fok en naar wat voor Bengaal u op zoek bent.
Aan een geschikte fokpoes hangt een ander prijskaartje dan aan een kat die u uitsluitend als huisdier gaat houden.
De desbetreffende fokker zal aangeven welke kittens geschikt zijn voor de fok.
Een geschikte fokpoes heeft altijd een stamboom.
Natuurlijk is dit bij een kitten lastig, maar bij een volwassen dier moet de ruimte in het bekken zo`n 2 cm zijn (ruimte tussen de 2 uitstekende punten links en rechts onder de staart van het dier.
Vraag naar hoe de bevalling ging van de moeder, hoeveel kittens gaf ze (staat ook op de stamboom).
Was het een goede moeder en gaf ze voldoende melk. Hoe was ze naar de eventuele andere katten in de groep.
Let ook goed op hoe het kitten of de poes zich gedraagt, is het een enigszins schuw dier? Dan is ze minder geschikt om mee te fokken.
Vraag naar het karakter van de poes en het karakter van de ouders van het kitten. Heb je twijfels, neem je verlies en doe het niet. Karakter wordt wel degelijk in de genen doorgegeven.
Vraag of de ouders volledig getest zijn. Dus niet alleen de verplichte FelV, Fiv, maar ook HCM, Pkd, Pkdef en Pra.
Vraag in hoeverre het bekend is of de voorouders ook volledig getest zijn. Dit kan relevant zijn voor de hartziekte HCM. Katten kunnen jarenlang geen HCM vertonen op de echo en dan blijkt toch dat er op latere leeftijd HCM ontwikkelt wordt. Hoe verder terug de voorouders HCM vrij zijn gebleven, des te zekerder kan men zijn van een HCM vrije kat.
Kies altijd voor een poes vanaf de generatie F5, hierbij is het percentage ‘wild-kattenbloed’ van de Bengalen nog maar ongeveer 10 procent. Deze Bengalen van de latere generatie (vanaf F5) zijn daarom vriendelijke, actieve en betrouwbare katten, die net als iedere andere gedomesticeerde kat, prima als huisdier te houden zijn. Bij de vroege kruisingen, de zogenaamde Foundation dieren, stroomt meer wild bloed door de aderen. Deze katten (de F1 t/m F4 generatie) kunnen dus wat minder stabiel zijn.
Deze katten zijn zowel als huisdier, als fokpoes voor "gevorderden". Deze dicht bij de ALC staande poezen kunnen nog veel wilde trekjes van hun voorouders hebben. Het houden van ze alleen al, is vaak lastig omdat ze schuw en onzindelijk kunnen zijn. Bij het fokken hiermee kan je tegen allerlei ongewilde zaken aanlopen zoals bijvoorbeeld moeilijk zwanger raken, kleine nesten, te weinig melkgift, het agressief verdedigen van de kittens, het erg makkelijk verstoren van het nest, negeren van het nest en extreem slepen met de kittens of zelfs met volwassen katten. Het socialiseren van Foundation kittens is een zeer tijdrovende klus waar ook morele bezwaren kunnen gaan meespelen. Wist je bijvoorbeeld dat je al vrij snel deze kittens van de moeder moet scheiden en ze zelf, dag en nacht, moet flessen?
Probeer met grote zorg een geschikte fokpoes uit te zoeken.
Ben je bereid je dermate in het ras te verdiepen dat ook jij een aanwinst voor het Bengaalse ras zult zijn?