Nestje

 

Een nestje fokken, het lijkt zo leuk.. en dat is het ook. Maar er kan ook heel veel mis gaan. Wij fokken alweer een aantal jaren en hebben hele fijne dingen maar ook hele nare dingen meegemaakt. Denk aan zware bevallingen, agressie van de moederpoes naar de kittens toe, sterfte van kittens, moederpoes met te weinig melk. Natuurlijk is het niet alleen maar kommer en kwel en over het algemeen gaat alles goed. Maar houd dit wel in het achterhoofd.

Ook is het belangrijk dat u over voldoende tijd en geld beschikt en is het belangrijk om in te schatten of er voldoende vraag is naar de kittens van uw ras. Daarnaast dient u zich aan de wet en de regels van de verenigingen te houden en u goed te verdiepen in de achtergrond van het ras, het karakter, de rasstandaard en de erfelijkheid van kleur, bouw, ras en ziektes en aandoeningen.

 

Voorbereiding

 

Is de keus gemaakt dan is het de zaak om een geschikte dekkater te vinden. Het is voor een beginnende fokker aan te raden om niet direct een eigen dekkater aan te schaffen maar om uw poes naar een dekkater toe te brengen voor de dekking. Op shows zijn zeker katers te bekijken en ook via de rasverenigingen en internet kunt uw zich oriënteren.

De eigenaar van de kater zal van u verwachten dat bepaalde testen zijn gedaan en u kunt dit andersom van de eigenaar van de kater verlangen. Bij katten is het gebruikelijk dat de poes naar de kater gaat. Is de juiste kater gevonden dan is het wachten tot de poes krols wordt.