Toedienen van medicijnen

 

Uw plaatst uw kat op een tafel, aanrecht, zodanig dat de kat zich voor u op een prettige hoogte bevindt. Duw de lippen tegen de tanden en oefen druk uit achter de bovenste hoektanden. De kat zal zijn bek openen. Duw de kop schuin omhoog. Pak de tablet (die bij voorkeur glad is gemaakt met wat boter) en leg deze zo ver mogelijk achter op de tong. Sluit de bek en strijk over de keel zodat de kat slikt.

Druppel eventueel wat water in de bek met een injectiespuit.

 

Er is een product op de markt gebracht onder de naam Easypill. Dit is een kneedbare, voor de kat zeer smakelijke, stevige pasta die je om de pil kunt kneden. Hierdoor denken sommige katten dat het om een snoepje gaat en eten zonder probleem hun vertopte pil op. Ik kreeg van een dierenartsassistente de tip om bij echt moeilijke katten de in de Easypill verstopte pil in de diepvries te stoppen. Voordat de kat deze krijgt, even de buitenkant laten ontdooien zodat het geheel iets aantrekkelijker ruikt voor de kat en vervolgens hopen dat de kat het opeet.

Ook kan het pilletje geplet worden met de bolle kant van een lepel tot poeder, dit kan verstopt worden in een overheerlijk blikje gourmet, leverworst of wat uw kat maar lekker vindt.

Sommige katteneigenaren mixen dit door de kattenmelk.

 

Kattenzak voor veterinaire behandelingen

 

Voor onze bengalen gebruiken wij een kattenzak. 

Deze tas kan helemaal uitgevouwd worden, de kat kan op de uitgevouwde tas geplaatst worden en vervolgens beginnen we de tas te sluiten rondom de nek van de kat, vervolgens wordt de achterste flap dichtgevouwen en we werken naar de kop toe met het sluiten van de tas. 

De diverse flappen zijn voorzien van klittenband en kunnen zo eenvoudig gesloten worden. De kat zit volledig ingeklemd, dit heeft ook weer een kalmerende werking op de kat. 

Het is een ideale manier om zelfs de lastigste katten medicijnen toe te dienen of te onderzoeken.

Ook voor het knippen van de nageltjes is deze tas ideaal, omdat deze diverse ritsen bevat waardoor de pootjes afzonderlijk naar buiten gehaald kunnen worden.

 

 

Vloeibare medicijnen

 

Het toedienen van vloeibare medicijnen gaat veel eenvoudiger. Zuig het medicijn op met een injectiespuit (zonder naald) zoveel als toegediend moet worden. U kunt de bek openen en het medicijn achter op de tong spuiten.

Natuurlijk kan een vloeibaar medicijn ook verstopt worden in kattenmelk of een overheerlijke patè.