overgewicht

 

Het komt steeds vaker voor dat we dieren met overgewicht zien. We spreken van overgewicht wanneer de ribben van het dier moeilijk te voelen zijn doordat er een vetlaag overheen zit. Ook de staartaanzet en de andere botuitsteeksels zijn bedekt met een laag vet. Van de bovenkant is gemakkelijk zien of de kat overgewicht heeft. Wanneer de rug van de kat breder is dan gebruikelijk, kan geconstateerd worden dat de kat overgewicht heeft.

 

Overgewicht bij de kat kan verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Gevolgen kunnen zijn dat de kat minder actief is en het bewegen kost meer moeite. Er kunnen ademhalingsproblemen ontstaan en de kat heeft een verminderde werking van het afweersysteem. Daarnaast vergroot overgewicht de kans op het ontstaan van verschillende aandoeningen of ziekten, ook het voortduren van deze aandoeningen of ziekten verlengd worden als gevolg van overgewicht. Deze ziekten die onder andere kunnen ontstaan zijn:

  • Suikerziekte,
  • Niet-allergische huidziekten,
  • Leververvetting,
  • Blaasontsteking.

Overgewicht brengt een aantal risico’s met zich mee. Door het gewicht van de kat worden de gewrichten overbelast en krijgt de kat problemen met het bewegingsstelsel. Dit kan leiden onder andere leiden tot artrose.

Ook geeft het tijdens een operatie waarbij narcose nodig is een groter risico en is de kans op complicaties groter.

 

Als eerste is het belangrijk dat je de hoeveelheid voer wat het dier per dag krijgt gaan aanpassen. Wanneer overgewicht ontstaat bij het dier, kan geconcludeerd worden dat het dier te veel energie binnenkrijgt. Deze veranderingen in het voer moeten echter wel geleidelijk doorgevoerd worden. Ook is het belangrijk dat je het dier geen tussendoortjes meer geeft.

Het is belangrijk dat de kat op een verantwoorde manier gaat afvallen. Wanneer de kat geen eten krijgt of te snel afvalt, kan dit leververvetting in de hand werken. Het vet wordt in de lever afgezet als gevolg van de plotselinge wijzingen in de energiehuishouding. Het is van belang dat dit voorkomen wordt, aangezien deze ziekte vaak een dodelijke afloop heeft.

 

Om overgewicht te behandelen zal als eerste het voederschema van de kat worden aangepast. Het dagelijkse verbruik van energie moet groter zijn dan de hoeveelheid energie die de kat binnenkrijgt. Er is speciaal dieet-voer beschikbaar voor katten, welke de kat helpt bij het afvallen. Deze voeders bevatten weinig calorieën, een laag vetgehalte, veel voedingsvezels en genoeg eiwitten. Dit voer is een volledige maaltijd voor de kat. Wanneer je minder gaat geven van het huidige voer, kan het voorkomen dat de kat een tekort aan voedingsstoffen krijgt.

Daarnaast zal de kat meer moeten bewegen. Er zijn verschillende soorten speeltjes voor de kat beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld hengels beschikbaar, waar een speeltje aanhangt. De kat zal dit speeltje willen pakken en er achteraan rennen, zo blijft de kat goed in beweging. Echter moet de eigenaar hier ook wat voor doen, aangezien de hengel wel bewogen moet worden. Er zijn ook speeltjes verkrijgbaar waar de kat individueel mee kan spelen. Ook kan je ervoor kiezen om met de kat te gaan wandelen, hiervoor zijn speciale kattentuigjes beschikbaar. 

Ook kan ervoor gekozen om de brokken in een voerbal te stoppen. De kat zal met de bal moeten rollen, en dus bewegen, om zijn eten eruit te krijgen. Hierdoor blijft de kat in beweging en zal het dus energie verbruiken.

 

Wanneer je de kat verdenkt van overgewicht, is het van belang dat je even langs de dierenarts gaat. De dierenarts kan helpen met het opzetten van een afvalplan en met het stellen van een streefgewicht. Aangezien de kat op een verantwoorde manier moet afvallen, is het van belang dat je hiervoor een plan van aanpak maakt. Het liefst in samenwerking met een dierenarts.

Daarnaast kan de dierenarts voedingsadvies geven, een bewegingsschema maken en kunnen tussentijdse gezondheidscontroles worden ingepland. Het is vaak erg lastig om te zien of uw eigen kat afvalt, aangezien je het dier dagelijks ziet. Het is daarom van belang dat je de kat regelmatig laat wegen bij de dierenarts.

 

Voorkomen:

 

Het is belangrijk dat de kat voldoende eten krijgt, maar het mag echter niet te veel zijn. Wanneer je twijfelt aan de hoeveelheid, kan eventueel advies gevraagd worden de dierenarts of een andere deskundige. Het is ook aan te raden om het voer te verdelen over drie tot vier maaltijden per dag, op deze manier krijgt de kat geen honger gedurende de dag.

Daarnaast is het belangrijk dat je de kat geen tussendoortjes meer geeft. Wanneer je de kat toch een tussendoortje wil geven, mag dit alleen bestaan uit het dieetvoeder wat de kat al krijgt.