Voorkomen is beter dan genezen

 

Observeer uw kat steeds goed. Zo leert u na verloop van tijd haar normale gedrag kennen en zullen plotselinge of geleidelijke veranderingen van haar gedrag u sneller opvallen.

Wordt ze lusteloos

Verliest de vacht zijn glans

Zijn de ogen dof, rood of waterig

Gaat de kat steeds minder of juist veel meer drinken

Verliest ze haar eetlust

Geeft ze vaak over

Niest of hoest het dier veel

Voelt u tijdens het aaien een bobbeltje

Dit kunnen allemaal signalen zijn dat er iets met uw kat aan de hand is. Laat een dier dat er ziek uitziet niet aan haar lot over met het idee dat het wel weer over gaat. Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen en bij twijfel over de gezondheid van uw kat contact op te nemen met uw dierenarts.

 

U kunt zelf ook een veel doen om de gezondheid en de veiligheid van uw kat te vergroten. Beveilig alle kastjes waar gevaarlijke stoffen voor de kat zijn opgeborgen, zoals schoonmaakmiddelen en insecticiden. Houdt electrische bedrading zoveel mogelijk buiten bereik van uw kat. Zorg dat snoeren van de strijkijzer, koffiezetapparaat en broodrooster niet los bungelen. Veel dieren worden aangetrokken door het snorrende geluid en de bewegingen van ventilatorbladen. Wanneer u een ventilator aanzet moet u deze dus buiten bereik van uw kat houden. Bedieningsknoppen van huishoudelijke apparaten, zoals een oven moeten altijd goed op uit staan zodat de kat dit niet per ongeluk aan kan zetten. Controleer afwasmachine en droger voor gebruik. Sommige dieren verstoppen zich hier graag in. Houdt de afvalbakken goed gesloten zodat uw kat er geen voedselresten uit kan halen. Het eten van bedorven voedsel kan een dier erg ziek maken. Scherpe voorwerpen zoals deksels, randen kunnen ernstige verwondingen veroorzaken. Het etensbakje van uw kat moet regelmatig schoongemaakt worden zodat er geen etensresten achterblijven die bederven waardoor het dier ziek wordt. Ververs het water in de drinkbak iedere dag. Laat geen kleine of scherpe voorwerpen op de vloer slingeren, een kat heeft ze snel ingeslikt

De vlammetjes van brandende kaarsen hebben een grote aantrekkingskracht op katten. Laat uw kaarsen daarom nooit zonder toezicht branden. Controleer kasten of laden voordat u ze dichtdoet. Het kan zijn dat uw kat er een prettige plekje heeft gevonden. Wees voorzichtig met open ramen, hierachter loert soms het gevaar van smalle vensterbanken en balkons zonder afrastering.

 

EHBO

 

Er is tegenwoordig een speciale verbanddoos voor huisdieren in de handel, de zogeheten EHBOkit voor huisdieren. Hierin zitten diverse, steriele materialen die u kunt gebruiken als uw huisdier een ongelukje krijgt. Wanner u een dergelijke verbanddoos aanschaft lees dan het bijbehorende instructieboekje door en bekijk de inhoud goed. Dit om te voorkomen dat in geval van nood de boel gehaast doorzocht moet worden terwijl op dat moment iedere seconde kan tellen.

 

Elelectronische identificatie

 

Een effectieve manier om de kat op te sporen als ze verdwenen is, is de chip.

Deze manier van identificatie is diervriendelijk. Een wereldwijd gestandaardiseerde chip ter grootte van een rijstkorrel maakt het mogelijk om een kat electronisch te identificeren. De chip wordt aangebracht met een injectienaald direct onder de huid. De kat voelt hier niets van en zal hier ook later geen last van krijgen. De chip kan worden afgelezen met een afleesapparaat, de zgn chipreader.

Deze reageerst op de code van de chip, deze code staat geregistreerd in een databank. Via internet kan hier informatie opgevraagd worden over een bepaald chipnummer.

De code van de chip is niet te veranderen of te wissen en de levensduur van de chip is vrijwel onbeperkt

 

Wij kunnen uw huisdier, indien gewenst voorzien van een chip!!