Blaasgruis

 

Blaasgruis is een regelmatig voorkomend probleem waar vooral volwassen katers last van kunnen hebben. Blaasgruis bestaat uit kleine kristalletjes die in de blaas en in de urinewegen ontstekingen kunnen veroorzaken. Blaasstenen zijn grote kristallen die kunnen verschillen in grote. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waardoor blaasgruis en stenen veroorzaakt kunnen worden bij de kat. Blaasgruis komt zeer vaak voor bij de kat. Soms echter zien we ook stenen gevormd worden bij de kat. 

De symptomen van blaasgruis bij de kat zijn hetzelfde als die van een blaasontsteking. Vaak naar de bak gaan, bloed bij de urine, mauwen bij het plassen en likken aan de penis zien we het meest. Bij katers kan door blaasgruis een verstopping van de penis ontstaan, wat een levensbedreigende situatie is. Met een goed dieet is blaasgruis goed te behandelen.

Het is nog niet precies bekend waardoor blaasgruis ontstaat. Uit onderzoek is wel gebleken dat een aantal factoren een rol spelen, zoals overgewicht, te weinig bewegen, te weinig naar de bak gaan en te weinig drinken.