NA DE BEVALLING

 

De melkproductie van de moederpoes komt na de bevalling op gang.

De grootste doodsoorzaak bij pasgeboren kittens is een te lage lichaamstemperatuur en onvoldoende melkopname. Houd dus goed de omgevingstemperatuur in de gaten. U kunt eventueel een kruik erbij leggen bij twijfel. Maar het mag ook niet te warm zijn, kittens kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Wij hebben zelf de eerste 14 dagen na de bevalling een warmtelamp boven de werpkist hangen. Naarmate de kittens ouder worden hangen we de lamp hoger zodat ze ook niet te warm worden. Ze kunnen de eerste dagen nog niet actief wegkruipen bij een te warme of te koude omgeving. Meet bij twijfel de omgevingstemperatuur met een thermometer. De eerste week moet de temperatuur ongeveer 32 graden zijn, de temperatuur kan de komende weken langzaam dalen aangezien het kitten dan zelf beter de temperatuur kan reguleren. Weeg het kitten na de bevalling iedere dag. Een kitten mag niet afvallen!! Een toename in gewicht van 10 gram per dag gedurende de eerste levensweek is normaal, in de 2e levensweek is dit 20 gram per dag. Dit kan natuurlijk iets minder zijn maar een kitten mag niet achterblijven in de groei. Dan is ingrijpen nodig dmv het geven van extra voeding. Wij voeren de kittens zelf bij dmv een voedingssonde. Hiervoor is enige ervaring en uitleg vereist. Het voeren dmv een flesje op pipetje is erg moeilijk en het gevaar op verslikking is groot.

 

Pasgeboren kittens die niet drinken en slap zijn kunnen nog last hebben van de achterblijvende eerste taaie ontlasting (darmpek). Vaak lukt het om met behulp van veegbewegingen met een nat watje of nat washandje over de anus de darmpek alsnog te verwijderen, soms moet het door een deskundige verwijderd worden. Let op: het kan ook zijn, dat er geen anusopening is aangelegd.

 

Controleer op een open gehemelte. Deze kittens kunnen geen vacuum rondom de tepel zuigen en krijgen vrijwel geen melk binnen. Het melk dat ze binnenkrijgen komt gemakkelijk in de longen waardoor ze vaak longontsteking krijgen. 

Dergelijke kittens hebben weinig overlevingskansen.

Na de bevalling zal de poes meer voeding nodig hebben. Geef haar energierijke complete voeding, b.v. een goede kittenbrok. De poes moet de hele dag kunnen eten, het is dus goed om ervoor te zorgen dat er de gehele dag voer bij haar staat. Let ook goed op dat ze bij de kittens weggaat om te eten en te drinken en dat ze naar de kattenbak gaat. Sommige moeders blijven de eerste dag alleen maar bij de kittens liggen. Haal haar dan uit de werpkist en zet haar op de kattenbak en zet af en toe het voer en water voor haar neer, het is belangrijk dat ze eet en drinkt. De poes heeft veel water nodig om melk te produceren. Zodra de kittens zelf beginnen te eten, dan kan de hoeveelheid eten voor de moeder langzaam verminderd worden.

 

 

Pasgeboren kittens die niet drinken en slap zijn kunnen nog last hebben van de achterblijvende eerste taaie ontlasting (darmpek). Vaak lukt het om met behulp van veegbewegingen met een nat watje of nat washandje over de anus (zoals teef dat met de tong doet) de darmpek alsnog te verwijderen, soms moet het door een deskundige verwijderd worden. Let op: het kan ook zijn, dat er geen anusopening is aangelegd (atresia ani).

Het is ook zeer belangrijk om de moederpoes en haar kittens de nodige rust te gunnen na de bevalling. Wanneer er teveel lawaai is, de omgeving te onrustig is, er teveel mensen komen kijken kan het gebeuren dat de moeder erg onrustig wordt en gaat slepen met de kittens omdat ze de omgeving niet langer veilig acht voor haar kittens. In het ergste geval kan het gebeuren dat de moederpoes haar kittens dood bijt bij teveel onrust. Let hier dus goed op.


Na de bevalling vloeit de poes nog enige tijd. De uitvloeiing is de eerste dagen vaak groenig, dit is normaal. Later verandert de kleur van chocoladebruin of rood naar roze. Meestal stopt het ongeveer na 10 dagen. De uitvloeiing mag nooit onfris ruiken of zelfs stinken. 

 

Diarree Kittens

 

Onder normale omstandigheden is het niet nodig om preventief maatregelen te nemen tegen diarree bij kittens. Er zijn echter fokkers die steeds weer opnieuw kampen met diarree bij de kittens. In die gevallen kunnen we preventieve maatregelen nemen. Het spreekt vanzelf, dat de probiotica slechts hulpmiddelen zijn en de dierenarts eerst een diagnose moet stellen.

Om te voorkomen dat de kittens diarree krijgen of om diarree bij kittens te behandelen is het verstandig om (na de geboorte) Probiotica te geven. Het middel Protexin Pro-Kolin® kan hiervoor gebruikt worden, de pasta is soms voor jonge kittens te taai en dus moeilijk weg te krijgen, door het een beetje verwarmen wordt het wat dunner.

Onderzoek van ontlasting kan zinvol zijn om de oorzaak van de diarree te achterhalen en dus zo gericht mogelijk te kunnen behandelen. Dit is tevens van belang in het kader van preventieve maatregelen bij een eventueel volgend nestje in de cattery.

Normale ontlasting van een kitten is donker geel en vrij stevig van consistentie.

Zijn de kittens al wat ouder dan kan het toedienen van Finidiar ook goed werken. Dit middel beschermt de darmwand en stopt de diarree.

 

Niesziekte bij Kittens

 

Als de moederpoes drager is van de niesziekte virussen, maar vooral in het geval van een dragerschap van het Herpesvirus, dan is het vrijwel onmogelijk om niesziekte bij de kittens te voorkomen. In theorie is het natuurlijk mogelijk om de kittens direct te scheiden van de moederpoes na de geboorte, maar dit is natuurlijk onwenselijk voor wat betreft de verzorging, socialisatie en de opvoeding van de kittens.

Zorg ervoor dat de moederpoes voor de dekking goed gevaccineerd is, zodat ze voldoende antilichamen over kan dragen aan de kittens via de melk.

Laat geen vreemde mensen bij het nestje gedurende de eerste 3-5 weken na de geboorte. Zeker geen mensen die zelf katten hebben.

Bezoek geen shows met andere katten uit de cattery vlak voor een bevalling van een drachtige poes en ook niet gedurende de lactatieperiode van deze poes.

Bij verschijnselen van een voorste luchtweginfectie bij de kittens, zoals niezen, snotteren en/of ontstoken oogjes: behandel met een geschikt antibiotica (bijvoorbeeld doxycycline)en oogzalf onder begeleiding van uw dierenarts. Ondersteun de weerstand van de kittens en de moederpoes