Toedienen van medicijnen

 

Uw plaatst uw kat op een tafel, aanrecht, zodanig dat de kat zich voor u op een prettige hoogte bevindt. Duw de lippen tegen de tanden en oefen druk uit achter de bovenste hoektanden. De kat zal zijn bek openen. Duw de kop schuin omhoog. Pak de tablet (die bij voorkeur glad is gemaakt met wat boter) en leg deze zo ver mogelijk achter op de tong. Sluit de bek en strijk over de keel zodat de kat slikt.

Druppel eventueel wat water in de bek met een injectiespuit.

 

Wij zijn in het bezit van Bengaalse katten en bovenstaande manier van toedienen lukt bij onze dieren absoluut niet.

 

Wij gebruiken zelf 1 van de onderstaande manieren.

 

Er is een product op de markt gebracht onder de naam Easypill. Dit is een kneedbare, voor de kat zeer smakelijke, stevige pasta die je om de pil kunt kneden. Hierdoor denken sommige katten dat het om een snoepje gaat en eten zonder probleem hun vertopte pil op. Ik kreeg van een dierenartsassistente de tip om bij echt moeilijke katten de in de Easypill verstopte pil in de diepvries te stoppen. Voordat de kat deze krijgt, even de buitenkant laten ontdooien zodat het geheel iets aantrekkelijker ruikt voor de kat en vervolgens hopen dat de kat het opeet.

Ook kan het pilletje geplet worden met de bolle kant van een lepel tot poeder, dit kan verstopt worden in een overheerlijk blikje gourmet, leverworst of wat uw kat maar lekker vindt.

Sommige katteneigenaren mixen dit door de kattenmelk.

 

Bij een aantal van onze Bengalen werkt alleen de onderstaande manier. We pakken de kat op in het nekvel en wikkelen deze in een stevige badhanddoek. Mijn man klemt de Bengaal tegen zich aan in een min of meer rechtopstaande positie (iets achterover). Ik pak een pillenschieter waar ik allereerst een beetje water in opzuig, de pil wordt tussen de pootjes van de pillenschieter geklemd. Vervolgens breng ik de pillenschieter achter in de bek en spuit het pilletje in de bek. Door het water (klein beetje, anders kan de kat zich verslikken) gaat de kat slikken. Ik wrijf altijd nog ever de keel zodat we zeker weten dat de pil doorgeslikt is.

 

De kat is ongeveer 10 minuten lang uit zijn humeur maar gelukkig vergeven onze Bengalen dergelijke acties van de baasjes al weer snel en na enige tijd komen ze weer gezellig bij ons liggen.

 

Het toedienen van vloeibare medicijnen gaat veel eenvoudiger. Zuig het medicijn op met een injectiespuit (zonder naald) zoveel als toegdiend moet worden. U kunt de bek openen en het medicijn achter op tong spuiten.

Natuurlijk kan een vloeibaar medicijn ook verstopt worden in kattenmelk of een overheerlijke paté.