Giardia

 

Giardia is een parasiet die in de darmen leeft. 

 

Bij Giardia ziet men chronische diarree die telkens weer terugkomt. Soms is de ontlasting van de kat wat dikker, maar meestal blijft het slijmerig en brij-achtig. De ontlasting stinkt ook meer dan normaal. Daarnaast kan er sprake zijn van slechte voedselverwerking, gewichtsverlies en verminderde vitaliteit. De eetlust blijft meestal behouden. Oudere katten tonen meestal geen verschijnselen, maar kunnen wel een bron van besmetting zijn voor andere katten. Voor kittens en verzwakte dieren kan Giardia dodelijk zijn.

 

Besmetting met Giardia vindt altijd plaats via de mond. De parasieten belanden uiteindelijk in de dunne darm waar ze zich met behulp van een soort zuignap aan de darmwand vasthechten. De darmwand raakt hierdoor beschadigd, wat zichtbaar kan worden door de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. In de darm delen de Giardia zich, waardoor ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Aan het einde van de darm kapselen de parasieten zich in. Deze zogenaamde cysten verlaten vervolgens via de ontlasting het lichaam.

 

De cysten overleven tot ongeveer een week in de ontlasting van geïnfecteerde katten en tot enkele weken in de bodem of koud water. In een vochtige, koude omgeving kunnen de cysten zelfs enkele maanden overleven. Nieuwe besmetting vindt plaats wanneer katten besmette ontlasting opeten, van besmet water drinken of in contact komen met besmette katten, bijvoorbeeld wanneer ze deze likken want de cysten blijven vaak aan de vacht hangen. Aangezien Giardia vooral voorkomt bij kittens is hun ontlasting vaak zeer besmettelijk.

 

Gewone ontwormingsmiddelen werken niet tegen Giardia. Hiervoor wordt een middel geven wat Fenbendazol bevat, dit is het ontwormmiddel Panacur. Bij hardnekkige besmetting wordt door dierenartsen Metrobac (voorgeschreven).

Hiernaast is het van groot belang om alle ruimtes waar de katten komen goed te reinigen om herbesmetting te voorkomen. Alle katten en honden in het huishouden moeten worden behandeld omdat zij ook Giardia bij zich kunnen dragen en zo ook weer kunnen herbesmetten.

Alle speeltjes, mandjes, kleedjes, voer/drinkbakken dienen gereinigd of gewassen te worden met water van minimaal 60 graden Celsius. De kattenbakken ieder dag boenen met heet water en alle ontlasting direct verwijderen en dagelijks helemaal verschonen.

Denk bij reinigen niet zozeer aan poetsen en boenen met ontsmettings- en schoonmaakmiddelen, als wel aan het gebruik van een stoomcleaner. De cyste waar de Giardia bacterie zich in verstopt is niet bestand tegen temperaturen hoger dan 60 graden Celsius.