De Werpkist

 

Een week of 2 a 3 voor de bevalling begint de poes te zoeken naar een geschikte plaats om te bevallen.

Wij laten de poes dan `s nachts alvast in de bevallingsruimte slapen. Hier staat een werpkist waar ze dan alvast aan kan wennen.

De werpkist wordt dan grotendeels afgesloten zodat de poes door een kleine ruimte in en uit de werpkist kan komen. Dit wordt eigenlijk zonder uitzondering als zeer veilig en aantrekkelijk ervaren door de poes.

Wij maken voor onze werpkisten een soort dubbele bodem, die precies in de originele kist past. Hieromheen trekken wij door ons zelf gemaakte "dekbedhoesjes".

Deze zijn gemaakt van een zachte en dikke stof.

Tijdens de weeën graven de poezen op de ondergrond van de werpkist, doordat er een zgn dekbedhoes om de bodem zit zal de poes nooit op een kale bodem komen te liggen.

Leg wel tijden het "graven" van de poes wat losse doeken in de kist. Anders kan zij op zoek gaan naar een andere plek waar wel iets is om overhoop te graven. 

Als de bevalling op gang komt en de vruchtvliezen te zien zijn, verwijderen wij deze losse doeken en leggen we speciale kraammatrasjes op de bodem. Het dekbedhoesje blijft zodoende schoon.

Na de bevalling verwijderen wij de bevuilde kraammatrasjes en de poes ligt dan op de nog steeds schone hoes.

Dit heeft als voordeel dat het verschonen erg gemakkelijk en onopvallend voor de poes gebeurt.

De meeste poezen ervaren het als stressvol en storend als direct na de bevalling de hele kist verschoond wordt.

 

Een werpkist is heel eenvoudig zelf te maken en er zijn ook tal van prachtige werpkisten te koop op de diverse websites. Bij een eenmalig nestje kunt u ook kiezen voor een kartonnen doos, het is dan verstandig om een 2e, even grote doos te nemen zodat er een soort van "dakje" gemaakt kan worden zodat de poes het een zeer aantrekkelijke plek vindt. Tijdens de bevalling kan het "dakje" probleemloos verwijderd worden.

 

Neem nooit een kartonnen bananendoos, bananen worden met een insecticide bespoten dit is zeer giftig.

 

Wij hebben zelf onderstaand model werpkist in gebruik (dit is niet onze eigen werpkist)

Het voordeel hiervan is dat de kist zowel open als dicht kan worden geklapt.