Bloedingen

 

Een kat kan gewond raken en bloed verliezen. Bij ernstig bloedverlies kan het dier sterven. Hoeveel bloed er in korte tijd verloren gaat is afhankelijk van de grootte van het gat in het bloedvat, maar ook van het soort bloedvat. Op basis van type bloedvat onderscheiden we 3 soorten bloedingen.

 

Haarvatbloeding

 

Dit is een vrij ongevaarlijke bloeding, die echter wel verzorgd moet worden. De wond is niet diep en er is weinig bloedverlies. Desinfecteer de wond goed. Verbinden is meestal niet nodig.

 

Aderlijke bloeding

 

Bij deze bloeding stroomt het bloed gelijkmatig uit de wond en is het donkerrood van kleur.Oefen hierbij rechtstreeks druk uit op de wond: plaats een schoon doekje (liefst steriel gaas, maar een schone zakdoek kan ook) over de hele wond en druk dit stevig aan. Dit bevordert de stolling en beschermt de wond tegen infectie. Houd het lichaamsdeel dat bloedt hoger dan de rest van het lichaam. Dit kan eigenlijk alleen bij bloedingen aan de poten en als het dier rustig is. Ga wel naar de dierenarts met de kat. Deze zal de wond nog een keer desinfecteren en zo mogelijk verbinden.

 

Slagaderlijke bloeding

 

Dit is een zeer ernstige bloeding die de kat fataal kan worden. Het bloed gutst schoksgewijs uit de wond en is helderrood van kleur. De kat verliest in korte tijd zeer veel bloed.

Snel handelen is geboden.

Neem de kat in een dwanggreep* en leg het bloedende gedeelte hoger dan de rest van het lichaam. Leg steriele gaasjes of een schone doek op de wond en oefen met de onderkant van uw hand druk uit zodat het bloedvat wordt dichtgeklemd. Wordt het bloeden niet minder leg dan meer gaasjes en of watten op de wond en verhoog de druk. Op plekken waar de huid ruim is (lippen, wangen, nekvel) kunt u de wondranden krachtig samendrukken in uw vuist.

Leg, wanneer het bloeden is gestopt een dikke pluk watten op de gaasje of de doek en verbind de wond met een strak verband (zie technieken) en breng het dier snel zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Bij slagaderlijke bloedingen aan poten of staart kunt u stelpen door een tourniquet aanleggen*

Een tourniquet mag vanzelfsprekend nooit om de hals of de kop worden aangelegd.

Breng de kat ook na het aanleggen van een tourniquet zo snel mogelijk naar de dierenarts.

 

*Zie voor dwanggreep kat en aanleggen tourniquet de tab Technieken