Cholangistis

 

Cholangitis, of galgangontsteking, is een van de meest voorkomende oorzaken van leveraandoeningen bij de kat. Het is een ontsteking van de galwegen welke zich kan uitbreiden tot in het leverweefsel. Er zijn twee verschillende vormen van cholangitis bij de kat: een acute en een chronische vorm.


Een acute cholangitis is meestal het gevolg van een bacteriele infectie vanuit de darmen.

De kat zal niet willen eten, overgeven, heeft koorts en gele slijmvliezen.

Lichamelijk onderzoek in combinatie met bloedonderzoek geven aanwijzingen voor een acute cholangitis. De definitieve diagnose wordt gesteld met een echografisch onderzoek en eventueel na het aanprikken met een naald van de galblaas. Dan kan gekeken worden of er een ontsteking is en welke bacterie er de oorzaak van is. 

De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica gedurende 4 weken. De prognose van acute cholangitis is goed. Bijna alle katten genezen van deze aandoening met de juiste medicijnen.


Chronische cholangitis is de belangrijkste leveraandoening bij de kat. Op het moment dat de kat symptomen laat zien is het proces vaak al maanden aanwezig en heeft de ziekte het chronische stadium bereikt.

De oorzaak van de ziekte is tot op heden onbekend maar er zijn aanwijzingen voor dat het gaat om een ongewenste immuunreactie van het lichaam die wordt aangewakkerd door een langdurig aanwezige infectie.

De klachten zijn moeilijk te herkennen omdat ze vaag aanwezig zijn.

De kat eet minder en wordt mager, geeft regelmatig over en voelt zich niet helemaal lekker.

 

Door middel van een uitgebreid bloedonderzoek en echografie kan chronische cholangitis gediagnosticeerd worden

De behandeling bij chronische cholangitis bestaat uit medicijnen die ontstekingsremmend werken in de galwegen en de levercellen beschermen tegen de schadelijke galzuren.