Tritrichomanas

 

Tritrichomonas is een parasiet die met name bij jonge katten een chronische diarree kan geven.  Deze parasiet lijkt veel op Giardia. Ook onder een microscoop is er grote overeenkomst te zien tussen deze 2 darmparasieten.

Het komt vaak voor dat deze 2 parasieten met elkaar worden verward. Ook tritrichomonas is een flagellaat, maar tritrichomonas vormt in tegenstelling tot giardia geen cystes. Buiten de kat overleeft de parasiet dan ook maar kort.

Deze parasiet is dus veel minder besmettelijk dan giardia en veel gemakkelijker te bestrijden.

 

Besmettingsrisico

 

Hoe de kat aan de parasiet tritrichomonas komt is niet geheel duidelijk. Wel is het zo dat de infectie overgebracht wordt van kat op kat door verse ontlasting of direct contact. Besmetting via voer en waterbakjes, of via andere diersoorten is niet aangetoond. Er is in dit geval ook geen risico voor besmetting van kat op mens. Deze infectie komt meestal voor in meer kat huishoudens, kennels en asiels.

 

Diagnose en Therapie

 

Een kat met chronische diarree die geen giardia heeft wordt verdacht van tritrichomonas, zeker als de diarree zo heftig wordt dat de kat overal ontlasting verliest. Om tot een diagnose te komen moeten we ontlasting op sturen naar een laboratorium. Daar wordt er een PCR test gedaan om de parasiet aan te tonen. Op het moment dat de infectie aangetoond wordt is het mogelijk om medicijnen voor uw kat(ten) te bestellen. Het enige middel dat werkt is ronidazol. Dit middel is niet geregistreerd voor katten, maar alleen voor postduiven, het is zodoende echter wel geregistreerd in Nederland en wordt ook voorgeschreven door Nederlandse dierenartsen.